Видове кредити – кой да изберем за нашите нужди?

Оцени post


Всеки от нас се е сблъсквал със затруднения да изкара месеца. Поради различни причини парите са свършва ли и сте оставали на нула. Чудили сте се как ще издържите до края на месеца и откъде ще намерите пари.

В такива моменти търсите помощ от най-близките – семейството и роднините, а в краен случай и от приятел. Разбира се, те помагат, но не може всеки път да разчитате на тях. Става неудобно да търсите пари на заем, когато ситуация се повтори. Затова в крайна сметка теглите кредит или използвате кредитна карта.

Заяви

Решавате да смените жилището, но нямате необходимата сума. Какво правите в този момент? Взимате кредит отново.

Във всяка една ситуация ли е подходящо да теглим кредит и какъв трябва да бъде той? За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме видовете кредити.

1.) Кредит спрямо зададен срок

Кредитите в България се разделят на три вида спрямо срока на връщане.

Краткосрочните кредити се отпускат за една година. Подходящи за почти всякакъв тип ситуация – недостиг на пари, нужда от ремонт на къщата, ремонт на колата, а защо не и за приятна семейна почивка.

Те са удобни и практични, но срокът за връщане е само една година. Затова внимавайте, когато взимате такъв кредит.

Средносрочните кредити се отпускат от период между една и пет години. Всичко отново зависи от потребителя. Как и по какъв начин ще използва кредита не е от съществено значение. Важното е срокът за връщане да бъде спазен.

Дългосрочният кредит е най-често използван от българина. При него срокът за разплащане е десет години. За едни дългият срокът може да се окаже нещо добро, но за други, въже около врата.

Бъдете сигурни, че ще можете да изплатите кредита, преди да го вземете. В противен случай банката ще бъде принудена да конфискува ваша собственост – най-често жилище

2.) Кредит спрямо нуждите

Кредитите спрямо нуждите на хората са много. Разнообразието е голямо и може да вземете кредит, който ще послужи идеално за всякакви цели.

При стандартния кредит получавате дадената сума спрямо някои условия. Трябва да имате постоянен доход, за да бъдете одобрени за заема. Определя се срокът и начинът на връщане  – поетапно или наведнъж. При поетапното връщане се задава дата, на която всеки месец клиентът трябва да внася необходимата сума.

Потребителският кредит е най-използваният из между всички видове заеми. Той е лесен за получава и служи за най-различни цели. Единственото изискване при него е, че трябва да имате постоянен доход, срещу който ще се отпусне съответната сума.

Инвестиционният кредит е изключително удобен за строителство, ремонти,  закупуване на техника или на ново жилище. Той се дава спрямо дохода, който получавате и се изплаща в рамките от една до десет години.

Овърдрафт кредитът се използва по желание на клиента. Той представлява добавена сума към месечната заплатата, която може да бъде използвана по всяко време. Това е перфектният избор за непредвидените ситуации, които изискват бързо реагиране.

Фирмени кредити, както подсказва името им, се отпускат за стартиране на нов бизнес или ново начинание. Лекари, фармацевти и медицински центрове също могат да получават фирмен кредит.

3.) Как да изберем кредит?

Избирането на подходящия кредит не е никак лесна задача. Мнозина теглят неподходящи кредити и по-късно съжаляват за избора. Има някои важни стъпки, от които да се ръководите при правилния избор.

Най-напред определете за какво ще послужи заема и в какъв срок смятате да го върнете. Проучете какви са видовете кредите и лихвите на връщане за всеки един от тях. Уверете се, че ще имате възможност да изплатите заема.

След като изпълните горните стъпки, може спокойно да вземете кредит. Ако направите план и изчислите всичко, ще си спестите проблемите занапред.

Доверете се на близък или познат банков служител, ако все още изпитвате несигурност. Те ще ви насочат към подходящия кредит.

Най-важното, което трябва да запомните е винаги да съгласувате избора със себе си. Обмисляйте нещата и се вслушвайте в собствените си мисли, независимо дали решавате или се отказвате да вземете кредит.

кредит-за-държавни-служители

byrzi-krediti-online