Видове кредити

Оцени post

Видове кредити – предимства и полезна информация

Основното правило, от което изхождаме, когато вземаме пари назаем е, че не трябва да задлъжняваме, докато не се убедим, че в бъдеще ще имаме реална и солидна материална основа и ще можем да погасим сумите, които планираме да заемем. От този момент, в зависимост от сумата, от която се нуждаем и от периода, в който планираме да върнем парите, остава да решим какъв вид кредит ще изтеглим. Съществуват  няколко вида заеми и в този пост ще разясним как трябва да се използват, за да не се сблъскате с неприятни ситуации.

Заяви

Видове краткосрочни кредити

Бързи заеми

Сред най-известните видове краткосрочни кредити са „кредит само с лична карта“, „кредит до заплата“ и „спешен кредит“. Бързият заем се отличава с ограничена сума, която клиентът може да заеме за кратък период от време (изплащането обикновено е за  максимум 30-45 дни, в зависимост от кредитната компания, от която се искат парите на заем). Бързите заеми са „кредит до заплата“ и „кредит на вноски“. Заемът до заплата се погасява с една вноска, която осъществява цялото плащането на съответния заем, а заемът на вноски се погасява по договаряне – на седмична или месечна база.

Видове банкови кредити

Потребителски заеми

Те се наричат още кредити с месечно плащане, а стойността им обикновено е няколко хиляди. Тези заеми могат да бъдат изплатени в много по-дълъг период, който може да достигне 2-3 години. Изплащането на такъв заем се извършва под формата на месечно плащане, а за отпускането му небанковите и банковите институции изрично изискват наличието на стабилен месечен доход, както и добра кредитна история.

Ипотечни кредити

Ипотечният заем е известен като заем върху имот, който е закупен. Той представлява финансов продукт, предназначен за закупуване на недвижим имот (къща или апартамент). Сумата, с която се кредитира клиентът, обикновено е доста висока, например 100 000 лева, а срокът за изплащане е доста голям, като може да достигне 30 години.

Заеми за автомобили

Сумата на парите, която може да бъде заета, е много по-висока, отколкото в случай на бързите или потребителските, достигайки десетки хиляди евро, с максимален срок на изплащане от няколко години. В този случай клиентът е длъжен да предостави гаранции на кредитора като застраховане на автомобила, използване на активи като обезпечение или гарантиране чрез друго лично имущество.

Фирмени заеми

Всяка компания се нуждае от оборотен капитал, с който трябва да финансира текущата си дейност. Инвестициите в развитие са също толкова важни за поддържане на конкурентното предимство. Ако не успеете да осигурите тези ресурси чрез самофинансиране, корпоративният заем е вариант, на който можете да се Доверите. Почти всяка кредитна компания може да ви предостави необходимите ресурси за вашата фирма, включително в непредвидени ситуации. С помощта на заем юридическо лице ще намерите решението на финансовите проблеми много по-бързо. Ако сте в тази ситуация, кандидатствайте за фирмен кредит!