Достъпност до кредитиране за всеки

Оцени post


Вземането на кредит някак неусетно стана част от ежедневието ни. Ипотечни кредити, кредитни карти и онлайн кредити, всички те са част от нашия живот. Всички те ни дават шанс да покрием големи разходи, да зарадваме близките си, а също така и да осъществим мечтите си. С няколко думи – успяваме да стигнем там, където искаме и то по-бързо. Кредитите са хубаво нещо, но може ли да ги получи всеки? На какво трябва да отговаря един кредитоискател, за да може да получи желаната от него сума?

Какви са условията при банките?

Условията са различни при различните институции. Банките например отпускат големи кредити, като условията за кандидатстване за тях са тежки. Необходимо е предоставянето на трудов договор, а също така и на поръчител. Вземането на бърз кредит е значително по-лесно. Копие от трудов договор не е необходимо. Това дава шанс и на хората, които работят на хонорар или граждански договор, също да се снабдят с желаният от тях заем. Поръчител също не е необходим. Независимо, обаче от коя банкова институция ще поиска заем един кредитоискател, то едно е сигурно – той трябва да има добро кредитно минало.

Кредитното досие

Кредитното минало е нещото, което всеки служител на банка гледа преди евентуално да одобри бъдещ кредит. Справката се прави в Кредитен регистър.

Там са отчетени всички добри или лоши кредити в миналото за дадено лице.
Това означава, че всеки желаещ кредит трябва да има относително добри показатели. Те му дават шанс да получи заем, а също така той да бъде с по-ниска лихва. Като цяло вземането на малки суми до заплата, дават шанс на хората с не толкова добра кредитна история също да получат одобрение.

Кредитните фирми също ще проверят вашето кредитно минало преди да ви одобрят за бъдещ кредит, но в този случай кредитното минало не е от решаващо значение. Причината за това е, че именно фирмите за бързи кредити са тези, които осъзнават нуждите на огромна група клиенти и са поставили като свои приоритет да удовлетворят именно тази немалка група. Естествено, трябва да имате предвид, че кредите отпуснати с лошо ЦКР се водят по-рискови от останалите.

За запазване на добро кредитно минало трябва да се стремите да плащате вноските си по кредитни карти и други кредити в срок. Всяко забавяне се отбелязва. Следи се също така дали сте имали просрочване на плащане за битови сметки. Специалистите съветват никога да не оставяте вашите кредити необслужвани. Това може да ви навреди както към момента, така и за в бъдеще.
Колкото по-чисто кредитно минало имате, толкова по-лесно ще можете да се снабдите с кредит в бъдеще, а всички знаем, че в днешно време кредитирането се е превърнало в начин на живот и неразривна част от ежедневието ни.