Застраховка живот при кредит

Оцени post

Кредит срещу застраховка живот

Банките нямат право да искат закупуване на застраховка, аргументирайки се, че няма да издадат заем. Съгласно закона за защита на потребителите  една услуга не може да бъде зависима от закупуването на друга. Но има застрахователни инструменти, които те намират за много полезни. И ще трябва да приемете, че те така или иначе ще бъдат предложени, ако кандидатствате за заем. Това е застраховка живот при кредит.

Заяви

Застраховка живот при теглене на кредит

Живот и здравна застраховка – такава полица се препоръчва при кандидатстване за всякакъв вид заем. Това ще ви позволи да изплатите дълга, ако заемополучателят умре или получи увреждане (като правило, то обхваща инвалидност I и II степен), а също така поради заболяване или нараняване няма да може да плаща дълго време. 

Тук трябва да внимавате за условията, които застраховката предлага. Така че не всички компании застраховат ситуации, когато клиент е ранен, докато прави екстремни видове отдих. Други признават такива случаи като застраховки, но полицата също е по -скъпа. Струва си да се запознаете с него, преди да подпишете договор.

Застраховка живот при банков кредит

Банката най -вероятно няма да провери вашето здраве, но определено ще ви напомни за необходимостта да потвърдите здравната декларация, съдържаща се в застрахователния договор. Тоест, застрахованият, подписвайки договора, поема отговорност здравето му да отговаря на това, което е посочил.

Банките с помощта на застраховка намаляват рисковете от неизплащане, което означава, че са в състояние да предложат на клиентите по-ниски лихви. Следователно споразумението може да предвиди, че в случай на отказ от допълнителна застраховка, банката ще увеличи лихвата по кредита.

В случай на ипотеки, които често се взимат за много дълъг период, експертите съветват да не се отказвате от застраховка. Но можете да го уредите не чрез банка, а сами в застрахователна компания.

Банките обикновено действат като застрахователни агенти и начисляват комисионна за услугите си. В резултат на това тяхната полица заплашва да струва повече, отколкото ако я сключат директно със застрахователя. Просто трябва да се уверите, че избраната компания е включена в списъка с одобрени от вашата банка.