Какво е ГПР?

Оцени post

ГПР значение

Гoдишният пpoцeнт нa paзxoдитe (ГΠP) представя реалното оскъпяване на всеки заем, като къ лехвения процент по него се калкулират всички допълнителни разходи, независимо в кой момент на погасителния период се предвижда да се начислят. ГПР е крайната цена на заема за гражданите, илюстриращ годишния процнт от сумата на всеки заем, когато той се погасява внимателно и не възникнат усложнения.

Вижте специални предложение за бързи потребителски кредити тук

12

За да се сметне ГПР се сумират всички задължителни такси за сметка на потребителя, които съпътстват заема. Такива обикновено са такса за одобрение, застраховка живот, застраховка имот, такса за обработка на документи, такса за оценяване на недвижим имот и др.
Съотношението позволява да се създаде стандарт, който да бъде удобен за гражданите, за да могат по-бързо, достъпно и удобно да сравняват предложенията на кредитните организации.
ГПР в известна степен защитава кредитопотребителите от това банките и кредитните компании да злоупотребяват с тях, като използват заблуждаваща реклама и подвеждащи способи. Така се избягват спекулациите, свързани с рекламиране на по-малка лихва за определени кредитни продукти, след което кредитодателите да начисляват високи такси и комисионни, които да оскъпяват чувствително кредитите. Тази политика се практикуваше широко преди години, но органите на реда взеха мерки и в настоящия момент, тази запплаха за гражданите вече не съществува.
Как да калкулирате какви средства са ви необходими за един заем, когато разполагате с ГПР?
Например, разполагате с кредитна карта с изчерпан лимит от 2 000 лв. ГПР на кредитнат акарте е 15%.
Първо разделете ГПР на 365 дни. Така 15% делено на 365 прави 0.04%. Умножете го по 30, колкото са дните в месеца. Тази сума умножете по сумата на заема, който е 2 000 лв. Така ще получите 24 лв. Този размер изразява месечния ви разход за лихви, такси и комисионни по заема ви.
В случай, че вноската по кредитната карта е 2% от изхарчения размер, т.е. 40 лв на месец, то 24 лв. от него се удържат за лихви, такси и комисионни, а само 16 лв. за погасяване на главницата по кредита.
Ниската сума, която се използва за изплащане на дълга, е и главната причина да става дума за „вeчнa cпиpaлa нa зaдлъжнялocттa“. Това означава, че едно такова скъпо удоволствие, ще изисква с години да обслужвате заема по него. Добре е да се знае, че в този пример ГПР е значително-по висок от стандартния ГПР, който съпътства съвременните бързи и потребителски заеми.

 

Още по темата:

  • гпр какво значи
  • гпр калкулатор
  • гпр как се изчислява
  • гпр ипотечни кредити
  • гпр абревиатура