Какво е ипотека?

Оцени post

Повечето хора мислят че ипотеката представлява просто заем, който взимат за да си купят ново жилище. Това в частност е вярно, но парите не са само за това. Ипотеката има много по обширна концепция от просто пари на заем за ново жилище.

Ипотечен кредит представляват пари, които банката може да ви отпусне, ако вие гарантирате с тях недвижимо имущество. Вярно е, че повечето случаи тези пари служат за да си купим ново жилище – апартамент, къща или нещо друго. Вие обаче не сте ограничени как точно да харчите парите си, с тях може да правите и други неща. Може да купувате стоки, да инвестирате, да строите или ремонтирате.

Как точно възниква ипотеката като понятие? Смята се, че нейния произход е от древна Гърция, някъде около пети век преди новата ера. Още древните гърци са използвали недвижимо имущество, за обезпечаване на взети назаем пари. В наши дни банките дават ипотечни кредити, които са обезпечени с недвижим имот – къща, гараж, апартамент, строителен обект, офис или нещо друго.

Голяма част от потребителите си мислят, че ипотеката служи единствено да си купят нов дом. Но целта на ипотечния кредит съвсем не се ограничава единствено до това. Парите можете да ползвате за каквото пожелаете, за нов автомобил, за обучение на детето си, за да платите някакво лечение и така нататък. Условието обаче за всички ипотечни кредити е да заложите ваш недвижим имот. Банката взима предвид неговата стойност и въз основа на тази оценка ви отпуска кредита.

Сроковете за ипотечни кредити са най-различни. Някой дори достигат до 40 години. Процентите при ипотечните кредити разбираемо са ниски. Банката може да не ви одобри, ако имате лоша кредитна история.

Задължително прочетете внимателно договора, когато взимате ипотека. Всички банки имат различни по вид условия. Трябва да ги проучите добре преди да подписвате. Ако имате съмнения не бързайте. Ако условията не съответстват на това което очаквате, просто потърсете по-добре оферта.

 

Още по темата:

  • ипотека значение
  • ипотека на имот
  • кое е по добре законна или договорна ипотека
  • ипотека на апартамент
  • покупка на имот с договорна ипотека