Как мога да проверя кредитната си история?

Оцени post

Проверка на кредитни задължения

Извършването на справка за вашата кредитна задлъжнялост се осъществява бързо, лесно и достъпно в Централния кредитен регистър (ЦКР). Чрез него може да разберете дали сте вписани в националната база данни като за това следва да входите молба „Искане за справка за кредитна задлъжнялост“.

Искането се подава лично или ако не можете – чрез упълномощено лице с заявление, заверено при нотариус. Добре е да знаете, че този документ може да бъде взет и от банката, от която сте теглили кредит.

Проверка на кредитен статус

Българска Народна Банка (БНБ) също може да заяви да ви бъде издаден този документ за справка за кредитна зъдлъжнялост в ЦКР. За да се извлекат данните от системата се нуждаете от нормативно основание за да изискате да ви се извади подобно справка.
Всички физически или юридически лица (хора и фирми) следва да имат писмено заявление, с което да имат претенция да им бъде направена справката от БНБ. Когато имате писмен документ, с който да докажете за къде ще послужи извършването на услугата, съответната институция ще ви издаде справката, отнасявща се до това дали дължите парични средства и към кой заемодател, организации за криптовалути и т.н., тъй като този тип информация се счита за квалифицирана.

Кандидатствай в топ компаниии за кредит тук

кредити online

Още по темата:

  • как да проверя къде имам кредит
  • проверка на кредитна история онлайн
  • как да разбера дали имам кредит на мое име
  • проверка на кредитен рейтинг
  • проверка на кредитно досие по егн