Кредит в левове или кредит в евро?

Оцени post

Когато се говори за получаване на кредит в евро или лева, винаги един от най-важните въпроси, които потребителите си задават, е коя от двете валути е за предпочитане.
Валутният борд определя фиксираната политика на българския лев спрямо общоевропейската валута.

кредити online
У нас паричната единица на еврото е фиксирана и се продава при курс 1.95583 лева. Това наред с членуването ни в Евросъюза, правят лесно превръщането на заемите в европейска валута. Същевременно, фактът, че лева е фиксиран спрямо еврото, понижава риска от обезценяване или оскъпяване на българската валута. По този начин заемите в евро не могат да доведат до потенциална печалба или загуба за гражданите в бъдещ момент.
По този начин, изборът за теглене на заем в българска или европейска валута може да се сведе до въпроса кой от двата типа заеми има по-привлекателни условия, както и кой се доближава повече до индивидуалните потребности на отделния клиент.
Най-същественото за един кредитоискател е не само текущата цена на заемите на кредитния пазар у нас, но и тенденциите за евентуалната посока, която ще поемат в бъдеще. Това важи най-вече за жилищните кредити, тъй като те обхващат по-дълъг времеви период.
Ситуацията се усложнява, тъй като в банковия сектор се очертава тенденция да се изравняват лихвите при жилищните заеми в българска и европейска валута. Това има за цел да се насърчава по-голям дял заеми в лева, тъй като той до сега е бил по-малък. Условията за това се виждат с обикновено око – на фона на значителния левов ресурс, набран от банковите дружества, който не се използва, а същевременно е доста скъп за тях. Гражданите все пек е добре да не забравят най-важното, когато се двоумят между кредит в евро или лева. В която и банка да отидат, от там ще им кажат, че заемът в евро ще им излезе по-скъп, тъй като ще се мине през операция на превалутиране. Добре е да знаете, че тази такса не е твърде голяма.

 

Още по темата:

  • Жилищен кредит в лева или евро