Кредит с фиксирана лихва

Оцени post
Заяви

Бърз кредит с фиксирана лихва

Когато търсим кредит от банка или от фирма за кредити, имаме възможност да изберем каква да бъде лихвата – фиксирана или плаваща. Каква обаче е разликата между двете?

Повечето хора предпочитат да имат ниска лихва, но такъв кредит си има своите изисквания. Тази ниска лихва няма да бъде за постоянния период, а за определен период от време.

Също така е много важно как се формира тази лихва и върху какво ще бъде начислена тя. Един кредит с ниска лихва, също така зависи от срока, за който трябва да бъде върнат, както и от това какъв тип кредит сте взели.

Едно от най-големите преимущества на фиксираната лихва, е сигурността, която има кредитополучателят с нея. Вноските, които трябва да изплаща всеки месец имат еднакъв размер до края на кредита. Така, той знае какъв е процента на лихвата, още от самото начало, когато вземе кредит. Банката няма право да променя процента на лихвата. Единствено клиента може да направи това, ако сметне за необходимо.

Изгоден ли е кредит при фиксирана лихва?

Винаги има опасност новите условия на лихвения пазар за кредити, да направят кредита по-неизгоден. Ето защо,в някои случаи, изборът на променлива лихва по кредит изглежда по-изгодния вариант. Една такава нефиксирана лихва ще се приспособи по-бързо към динамиката на лихвения пазар и ще се нагоди спрямо него. Факторите, които формират променливата лихва, са два основни – пазарният индекс и надбавката, която се образува към него. Тази надбавка запазва своят размер през цялото време на изплащане на заема. За разлика от пазарния индекс, който е променлива величина. LiBOR, SOFIBOR, EUROBOR – това са различните пазарни индекси. Най-популярен за краткосрочни лихвени проценти е LiBOR – той е за долари, швейцарски франкове и британски лири. За лихвите в лева се използва SOFIBOR.

Когато избирате кредит с плаваща лихва, попитайте банката, дали е застрахована против някаква промяна в лихвите. Така при евентуално повишение на лихвите, вие можете да определите някаква максимална граница за вашият лихвен процент.